Çifte Emeklilik!

Sevinç, tüm evin temizliğini bitirdikten sonra Songül ablası ile kendine birer Türk kahvesi yaptı. Yorgunluk kahvelerini içerken Songül ablası ile sohbete başladı.

 

– Abla, sana çok imreniyorum valla. Baksana çocuklarını okuttun, büyüttün, genç yaşta emekli oldun. Düzenli bir gelirin var. Biz daha yolun çok başındayız. Çocukların ikisi de daha ilkokula gidiyor. Bazen üniversiteyi bitirdiklerini görebilecek miyim diye düşünüyorum. Ayda 2-3 gün temizliğe giderek emekli olmak da imkânsız zaten…

 

– Aaaa! Sevinççiğim niye öyle söylüyorsun? Daha henüz yaşın 30 bile değil. Allah sağlık versin, çocuklarının büyüdüğünü de görürsün emekliliği de…

 

– Olur mu abla? Ayda 2-3 gün ev harçlığımı çıkartmak için gittiğim temizlik parasından emeklilik olur mu ki?

 

– Tabii olur hayatım. İlla sosyal güvenlik kuruluşundan emekli olmak şart mı zannediyorsun? Şimdi artık ‘bireysel emeklilik sistemi’ var.

 

– O ne demek abla? Nasıl oluyor?

 

– SGK’dan ayrı, kendine ait özel bir emeklilik sistemi. Sen kendin her ay düzenli olarak kendi hesabına para yatırıyorsun. Yatırdığın para yatırım fonunda değerleniyor. En az 10 yıl para yatırıp 56 yaşını da doldurduktan sonra, ister ödediğin parayı ve onun değerlenmiş halini geri alıyorsun, istersen her ay emekli maaşı alıyorsun.

 

– Kendim ödüyorsam kesin çok pahalıdır abla. Ben hayatta ödeyemem!

 

– Aaa, hiç olur mu Sevinçciğim? Her ay 100 TL bile yatırabiliyorsun. Üstelik devlet sana katkı da sağlıyor. Yani sen 100 TL yatırdığında devlet de senin paranın üstüne 25 TL daha yatırıyor.

 

– Çok iyiymiş bu abla, iyi ki söyledin valla! Sen bunları bu kadar iyi nereden biliyorsun? Ben seni hastaneden hemşire olarak emekli oldun diye biliyordum, yoksa bireysel emeklilik sisteminden mi emeklisin?

 

– Hemşire olarak emekli oldum, doğru, ama ayrıca bireysel emeklilik sisteminden de emekli olmama 4 sene kaldı. Bana da bunu yeğenim tavsiye etti. Biliyorsun yeğenim ekonomi mezunu ve bir bankada yatırım uzmanı olarak çalışıyor. Bana bunun tüm avantajlarını anlattı. Ben de ilk başlarda iki yerden emekli olunur mu diye şüphe duydum ama bu sistem özel emeklilik sistemi olduğu için hiçbir engel yokmuş.

 

– Peki abla, diyelim benim paraya ihtiyacım oldu. Malum, bizim beyin işleri yavaşladığı zaman paraya ihtiyacımız olabilir. O zaman paramı alabilir miyim?

 

– Tabii Sevinççiğim. Bireysel emeklilik sistemine başladıktan 1 yıl sonra istediğin zaman paranı çekebilirsin. Yalnız, bu durumda daha fazla vergi ödersin. Örneğin 1.000 TL para yatırdın ve 100 TL kazandıysan, bu 100 TL üzerinden vergi ödüyorsun. Ne kadar uzun süre BES’te kalırsan vergi oranın da o kadar düşük oluyor. Bilmem anlatabildim mi?

 

– Çok güzel anlattın ablacığım. Ohh be içim rahat etti. Ben de ya parayı hiç çekemezsem diye endişe ediyordum. Eee süper öyleyse! Ekmek bile alırken vergi ödediğimize göre elde ettiğimiz gelirden vergi ödemek gayet normal. Şu senin yeğen bana da yardımcı olur mu? Ne dersin?

 

– Tabii ki Sevinççiğim! Onun işi bu. Biliyorsun onun annesi de ev hanımı, babası emekli. Onlara bile yaptı bireysel emeklilik, sana niye yapmasın? Bu zamanda bir tek emekli maaşı neye yeter? O yüzden çalışırken muhakkak ikinci bir emeklilik için BES yapmak lazım bence.

 

– Bu süper oldu ablacığım. Aslında ben de arkadaşlarla altın gününe girmiştim para biriktirebilmek için ama biliyorsun altın bir iniyor bir çıkıyor. Bana sıra gelince de hep düşüyor. Bizim kızlara anlatayım da altın gününü biz bireysel emeklilik günü yapalım.

 

– Çok alemsin Sevinç ya, nereden aklına geldi? Haaha ha!

 

 

PhD. (Dr) İlknur KIRMIZIGÜL ÜNER